Ответ, 340.

В вышепредложенных ответех довольно рехом, яко святии учители церковнии, глаголанныя историально речи, якоже о пришествии антихристове ко июдеом, тако и о рождении его от колена Данова, и от жены скверныя, мнимыя девицы жидовки, не к единым относят жидом, но и ко всем языком, убо зловерне мудрствующим.

Богоубийцы же жидове, из давных лет, паче же от самого их убиения на кресте Спасителя нашего Исуса Христа, антихристу усвоишася, и его вместо Христа уже духовне прияша. И беззаконие их совершися, и исполнися, и запечатлеся, и ничтоже прочее остася, и дух антихристов уже прияша. О чем святии учители церковнии свидетельствуют. В начале возлюбленный ученик Ответ, 340. Христов Иоанн Богослов, в соборном послании своем глаголет сице: "всяк дух, иже не исповедует Исуса Христа в плоть пришедша, от Бога несть, сей есть антихристов, егоже слышасте яко грядет, и ныне в мире есть уже". До зде Богослов. Жидове же не исповедуют Исуса Христа в плоть пришедша, и се яве есть, яко в них дух антихристов. И паки Богослов глаголет [зач. 71]: "кто есть лживый, точию отметаяися, яко Исус несть Христос, сей есть антихрист". Жидове же отметают Исуса Христа и глаголют, яко Исус несть пришедый мессия (си есть Христос): и се яве есть, яко в них лживый антихрист есть. Такоже Ответ, 340. и в предисловии того послания сице есть: разсуждает же в послании сем, что есть свойственно антихристу. Быти же сие еже глаголати, не быти Исуса самого Христа. Жидове же, глаголющии таковая, яко не быти Исуса самого Христа, присвояются антихристу, его же и дух в себе имеют. О нем же Богослов глаголет: "яко и ныне в мире есть уже".

Той же Иоанн Богослов, во Откровении своем, во главе 16 пишет: "яко 1-й ангел, излия фиал свой на землю, и бысть гной зол на человецех, имущих начертание зверино, и кланяющихся образу его. А в толковании того стиха протолкует: яко сие бысть во время первыя печати Ответ, 340., егда июдеи твердовыи ослепоша, на них же бысть начертание зверя, сиречь дух антихристов". И в малом Апокалипсисе, белоруской печати: "гной зол, затвердение сердеца жидовския. альбо першее оскорбление церкве, за Христа и за апостол". И от сицевых богодухновенных и тайнозрительных откровений показуется, яко богоубийцы жидове антихриста прияша, и к нему усвоишася, и дух антихристов, и печать его скверную имеют в себе, и образу зверину уже покланяются.

Еще же и божественный Златоуст, в слове 3-м на июдей пиша пришедшим временем, сице глаголет: "много (рече) согрешают, но верховное злым когда будет; егда Владыку своего убиют". Сия глагола и Христос Ответ, 340.: "исполните меру отец ваших. раб убиесте, приложите и Владычнюю кровь. Зри согласна разумения: Христос рече исполните. пророк глагола, еже совершитися грехопадению, и еже запечатлетися греху. что есть запечатлетися; яко ничесому же остати прочее, и еже привести правду вечную. кая же есть вечная правда; разве от Христа данная. и еже запечатлети видение пророка, и еже помазати святое святым, сиречь престати пророчеству прочее. се бо есть еже запечатлети, оставити помазание, оставити видения. сие и Христос глаголаше, яко закон и пророки даже до Иоанна. зриши ли, како все совершенно зде претит опустение, и грехом воздание и неправдам. не бо простити, но месть воздати Ответ, 340. согрешением их воспрети Бог. и когда убо се бысть; когда отъята быша пророчествия совершенне, когда помазание разрушися, яко не ктому паки на то же восприити. аще мы умолчим, камение возопиет. сице бо свидетель есть вещем глас. ниже бо имамы другое время рещи, в неже сии пострадаша". До зде Златоуст.



Какоже возлюбит род жидовский и чтити их начнет, на сия святый Кирил возглаголет тако [Кирилова]: "яко антихрист к жидом приидет аки Христос, и от жидов прият имать быти. (Ниже:) приидет же антихрист тогда, егда в жидовской церкви не останет камень на камени по словеси Христову. (Ниже:) Тогда он приидет Ответ, 340. со всякими знаменьми и чюдесы ложными, обзирая и собирая вся идолы. (Ниже:) Смотрил же есть, и се рог той воздвизает брань со святыми". И паки на знамение шестое в толковании о папежниках глаголет: "место готовит князю мира сего последнему, глаголюще: яко наш един имать быти отец папа, и всех по своей воли во всем мире соберет. егоже и жидове имут восприяти, понеже он возмет власть величайшую мерзость египетския работы. и со иным богомолием церковь Соломоню древняго закона, прелести ради созидати покусится". до зде из Кириловы.

От сих яве есть, что есть жидовство и церкве жидовския создание, сиречь бываемых дел Ответ, 340. у жидов: опресноки и органы на службу Божию, яже в жидех быша, той восприимет. Ко июдеом же глаголется тогда прийти, егда не останется церкви их камень на камени. И сие бысть по 40-ти летех от вознесения Господня царьми Римскими Веспасианом и Титом. По коем разорении, доконца жидове отвержени быша от Бога. Им же доселе Бог долготерпение свое показоваше, ожидая их обращения. Но яко на злейше прихождаху, во всеконечную область антихристу приидоша. Но аще желаеши ведати, како антихрист над жидами и чювственным царем во Иеросалиме уже царствует, то увеждь сицевым образом. Понеже духозрительный пророк Даниил о звери четвертом сице прорече Ответ, 340.: "Смотрех же зверя сего, сиречь четвертаго, и 10 рог по нему. внимах же рогов его, и се мал рог взыде, яко отрасль, и три рози пред ним искоренишася от лица его". До зде Даниил.

О сем звери Ипполит святый толкует: "которыи сии зверь; но Римское царство". А малаго рога толкует, самого антихриста быти, иже возставити хощет июдейское царство. Трие же рози от него искоренишася, три царства являет: Египетское, Ливийское и Ефиопское, их же убиет ополчением брани. О чем в Хрисмологионе, на четвертую монархию сице толкуется: "Зверь сей имяше десять рогов, сиречь десять царств зане монархия Римская егда бе во власти своей цветущая Ответ, 340., тогда имяше под собою десять царств. Сиречь: Италийское, Францужское, Германское, Испанское, Аглицкое, Сарматское, Панонское, Ассийское, Греческое, или Македонское, и Египетское. Та же и глаголет пророк Даниил: яко между теми рогами ростяше рог малый, сиречь царство некое, еже три царства сотре. о розе сем малом великое прение есть между учеными, каковое царство бысть. мнози глаголют, яко рог малый знаменует антихриста и царство его, о немже в третией книзе последней пространно расположим. большая же часть толкует рог малый быти царство Магометово, или турское. сего ради и мы последуем большей части и толкуем, яко рог малый Магмет ложнаго пророка, начальника царства турскаго Ответ, 340. предзнаменова". До зде Хрисмологион.

И в книзе Златой чепи: "яко от антихриста развратится Константинополь град. тако на скончание трею лет, или полчетвертаго, во святый град внидет. яко Гог антихрист, а Магог персянин есть. егда же узрим персянина с царем греческим исходяща, и расширяющаго на греческия страны, и тогда разумеем безблазна, яко той есть, иже глаголется с персянином исходит антихрист". До зде из Златой чепи.

А еже три рози искоренишася от лица малаго рога, сиречь антихриста, три царства являет, якоже Ипполит святый глаголет: Египетское, Ливийское, и Ефиопское. И сия три царства, Махмета начальника турскаго ученицы, уже победиша за многая лета Ответ, 340.. О чем история, в суботу 5-ю святаго и великаго поста, о чюдесех Пресвятыя Богородицы свидетельствует, како царствующий град древле, от насилования перскаго и варварскаго, заступлением Пресвятой Богородицы невредим сохраняшеся, сице [Триодь постн. по конец книги]: "Чюдо 3-е на агаряны. Но паки понеже всюду насилие их взятся на величество, от восток и от запад возрасте, и во множество изыде. и первее убо приидоша в Перское царство, и оттоле во Египет и Ливию, дающе слово христианом, яко не нудити их преступати православныя и непорочныя, иже во Христа Бога нашего веры. егоже и не сохраниша, но многия мученики показаша, понеже не Ответ, 340. восхотеша попрати честнаго креста. сие бо творити христианы нудяхуся, и якоже рещи, всю землю обыдоша пленующе. обтекаше и Индию, и Ефиопию, и Испанию, и Мамврусийский язык, и Ливию. последи же всех и на той самый царствующий град ополчишася, хотяще его прияти". До зде от истории.

И от сего показуется, яко три оныя царства, сиречь Египетское, Ливийское, и Ефиопское, Махметовы ученицы, сиречь агаряны, уже победиша. Зане всю землю обыдоша пленуще, и Египет, и Ливию, и Ефиопию: и во свое владение покориша, низлагающе тамо веру христианскую, и многия мученики показаша. Инаго же по сих еще побеждения царством онем быти нечаемо, такоже и Ответ, 340. жидовскаго еще падения быти ненадежно есть.


documentamnujhp.html
documentamnuqrx.html
documentamnuycf.html
documentamnvfmn.html
documentamnvmwv.html
Документ Ответ, 340.